Pakistan: Hårde udfordringer for en skrøbelig regering

Intet parti fik absolut flertal ved det kontroversielle parlamentsvalg den 8. februar 2024. 128,5 millioner vælgere gik til stemmeurnerne, med en endelig valgdeltagelse på 47%.

Uafhængige kandidater med tilknytning til Pakistan Movement for Justice (PTI) blev størst med 93 pladser, efterfulgt af de to traditionelle partier Pakistan Muslim League (PML-N) og Pakistan People's Party (PPP) med henholdsvis 75 og 54 pladser. De to sidstnævnte partier opnåede absolut flertal sammen med fem mindre partier.

 

Valgresultatet er meget kontroversielt

Den forsinkede offentliggørelse af resultaterne og lukningen af mobil- og internettjenester har ført til mistanke om valgsvindel. Perioden op til valget var allerede præget af forsinkelser, der gik ud over den forfatningsmæssige deadline. PTI's kandidater blev forhindret i at føre valgkamp i partiets farver og bruge partiets symbol, cricketbattet, som er vigtigt for synligheden i et land, hvor 40 % af befolkningen er analfabeter. PTI's leder, den tidligere premierminister Imran Khan, har været fængslet siden august 2023.

 

Landet har været udsat for omfattende terrorangreb

Talibans overtagelse af nabolandet Afghanistan i 2021 har ført til en stigning i antallet af terrorangreb med 693 dødsfald i 2023. Lige før valgdagen blev 28 mennesker dræbt i to angreb, som Islamisk Stat hævdede at stå bag, i Balochistan, en region, der deles med Afghanistan og Iran.

 

Landet står over for betydelige socioøkonomiske udfordringer

Økonomien faldt en smule i 2023 (-0,2%) på grund af en galopperende inflation, som nåede 30% i gennemsnit i 2023 og lagde pres på det private forbrug (som udgør 80% af BNP). Disse økonomiske vanskeligheder kombineret med en fortsat hurtig befolkningstilvækst (+2% om året; 241,5 millioner indbyggere) fastholder fattigdommen (40% af befolkningen), da arbejdskraften er rigelig og billig.

 

Der er stadig mange udfordringer for den kommende regering

På grund af manglende legitimitet vil det være svært for den nye regering at gennemføre de reformer, der er nødvendige for at forny IMF-aftalen, mens landet fortsat kæmper med betydelige budgetunderskud og interne og eksterne spændinger.

  • På grund af manglende legitimitet vil det være svært for den nye regering at gennemføre de reformer, der er nødvendige for at forny IMF-aftalen, mens landet fortsat kæmper med betydelige budgetunderskud og interne og eksterne spændinger.
  • Pres på den offentlige gæld: I juli 2023 undgik landet med nød og næppe at gå i betalingsstandsning takket være en redningsplan fra IMF. Dette er den 23. pakke i 60 år, en standby-aftale på 3 milliarder USD, hvoraf 1,9 milliarder USD allerede er blevet udbetalt.
  • Landets finanser er stærkt begrænsede af lave indtægter (12,5 % af BNP) på grund af uregelmæssigheder, skatteunddragelse og korruption.
  • Sårbare eksterne konti: Vareeksporten er domineret af tekstilprodukter med lav værditilvækst (60% af den samlede eksport) fremstillet af lokal bomuld, som er meget følsom over for vejrforhold. Landet er særligt afhængigt af import af fødevarer, gødning og energi.
  • Interne spændinger: Den nye regering er nødt til at styre landet under kontrol af det allestedsnærværende militær. Siden 1947 har militæret væltet regeringen tre gange og styret landet direkte i over tre årtier.
  • Farligt eksternt geopolitisk miljø: Spændinger med nabolandene, især Indien (våbenhvile i Kashmir siden 2021), Afghanistan (omstridt grænse) og Iran (delt balochisk befolkning), bidrager til ustabilitet og underminerer fremskridtene i grænseoverskridende infrastrukturprojekter med Kina og Centralasien.

BNP-vækst: 2023 (forventet): -0,2 %; 2024 (prognose): 2 %.

Cofaces vurdering af landerisiko: D (meget høj)

Gå mere i dybden med den fulde landerisikovurdering

Se vores løsning