Social og politisk risiko: Hvad kan vi forvente i 2024?

Med nationale valg i over 70 lande i år vil halvdelen af verdens befolkning gå til stemmeurnerne. 2024 bliver et afgørende år for global handel og (geo)politisk stabilitet, og Cofaces Social and Political Risk Index advarer om et usikkert og risikabelt miljø over hele verden. Nedenfor analyserer vi de risici, vi vil holde mest øje med i år. Læs mere om de tre risici, du skal holde øje med i 2024.

2024: Valgfeber, stigende populisme og geopolitisk ustabilitet

 

Der er ingen tvivl om, at 2024 bliver et turbulent valgår. De første vælgere vil gå til stemmeurnerne i Taiwan i januar og de sidste i USA i november. Denne historiske valgbølge vil involvere mere end 70 lande (herunder syv af verdens mest folkerige), halvdelen af verdens befolkning og omkring 55% af verdens BNP!

 

Fra Indien til Mexico, via Østrig, Tunesien, Indonesien og El Salvador, vil valget bringe populistiske vinde ind over alle fem kontinenter. Det vil sætte skub i en tendens, der har slået rod i løbet af det sidste årti: voksende social uro og (geo)politisk ustabilitet.

 

I en verden, der er ved at ændre den globale geopolitiske orden - en arv fra slutningen af Anden Verdenskrig - vil nogle af valgene vise sig at være afgørende. Det amerikanske valg vil være et afgørende øjeblik i verdensbilledet og vil helt sikkert blive udsat for forsøg på at destabilisere det.

Det samme gælder for Taiwan, hvor sejren til Democratic Progressive Party (DPP) betyder, at spændingerne med Kina fortsat vil dreje sig om øens status. På samme måde vil udfaldet af det amerikanske valg være afgørende for det fremtidige forhold mellem Vesten og Kina. Valget vil være særligt vigtigt, da det finder sted i et stormfuldt internationalt klima præget af stærk kinesisk-amerikansk konkurrence, Ruslands invasion af Ukraine og krigen mellem Israel og Hamas.

 

"Vores seneste sociale og politiske risikoindeks viser, at den sociale og politiske sårbarhed stiger i hele verden, hvilket skaber både usikkerhed og ustabilitet for dem omkring os. Den globale gennemsnitsscore er steget til 38,6%, ikke langt fra toppunktet efter COVID-19 i 2021 (39,4%) og højere end før COVID-19 (2016-2020-gennemsnit: 36,9%). Vores indikatorer har siden begyndelsen af årtiet signaleret, at vi er på vej ind i en ny fase med hensyn til disse risici", forklarer Ruben NIZARD, økonom for Nordamerika og chef for politisk risiko hos Coface.

 

De 3 risici, du skal holde øje med i 2024

De risici, der er forbundet med ovenstående valg, varierer i karakter og grad. I nogle af landene vil vælgerne kun have et begrænset valg, selv om valget rent faktisk finder sted. Samtidig giver optakten til valget os mulighed for at overvåge tre risikotendenser.

1.      Politisk forandring og usikkerhed

Det nuværende socioøkonomiske miljø vil sandsynligvis bidrage til en følelse af fjendtlighed over for den siddende regering, hvilket vil skabe usikkerhed og volatilitet for erhvervslivet i valgperioden. Den politiske usikkerhed vil blive større på grund af den stigende populisme.  Denne tendens, som har været konstant i hvert fald siden 2010, blev endnu en gang bekræftet af Geert Wilders' og Javier Mleis valgsucces i Holland og Argentina i slutningen af sidste år. Det har gjort det endnu sværere at forudsige, hvilken retning regeringens politik vil tage.

Den sociale og politiske sårbarhed i Europa vokser hurtigt, og det kommende valg - især til Europa-Parlamentet - vil give grobund for antieuropæiske ekstremistiske bevægelser. Derudover vil nogle EU-lande afholde nationale valg: Østrig, Kroatien, Finland, Litauen, Portugal, Rumænien, Belgien og Slovakiet.

2.     Social uro

En anden risiko er, at social uro kan eskalere som følge af stigende priser, svækket tillid til politikerne og udbredt utilfredshed blandt vælgerne. Stigende inflation og aftagende økonomisk vækst har givet næring til den utilfredshed - især mistillid til regeringen - der har boblet under overfladen længe før COVID-19-krisen. Det er muligt, at det kommende valg vil skabe grobund for massedemonstrationer i mange dele af verden.

 Sytten lande i Afrika kan f.eks. afholde valg i 2024, et kontinent med den højeste gennemsnitlige score for social og politisk sårbarhed. Denne udvikling er i tråd med den politiske ustabilitet, som mange afrikanske lande har oplevet i de senere år, med statskup og langvarige konflikter. Den nylige udsættelse af præsidentvalget i Senegal er en perfekt illustration af dette. Det vil også være vigtigt nøje at overvåge valgprocessen i nogle asiatiske lande, herunder Sri Lanka, samt de seneste begivenheder i Pakistan.

3.      Geopolitisk risiko

Dødvandet i krigen mellem Rusland og Ukraine, de øgede spændinger i Mellemøsten og udvidelsen af BRICS* med fem nye medlemmer** viser tydeligt, at de geopolitiske omvæltninger accelererer, drevet af dybtgående udfordringer for vestlige modeller og verdensordenen. På denne turbulente geopolitiske baggrund er den sidste runde af nogle af disse valg særlig vigtig.

DPP's nylige triumf i Taiwan påvirker ikke kun de 24 millioner mennesker, der bor på øen, og forholdet mellem de to sider af Formosastrædet, men også den globale geopolitiske dynamik som helhed. Et af de vigtigste spørgsmål ved valgene i Mexico og Indien - to af verdens mest folkerige lande - vil være, hvilken position de vil indtage på verdensscenen.

 Mens kampene fortsætter i Europa, skal Ukraine og Rusland efter planen til stemmeurnerne, selvom valget i førstnævnte ser ud til at være i fare. Der er ingen tvivl om, at Putin vil blive genvalgt i Rusland, men valgdeltagelsen kan give os en indikation af den folkelige støtte til krigen. Kort sagt, den tætpakkede valgkalender for 2024 vil uden tvivl forme verdensordenen i de kommende år.

Nøglepunkter for 2024

Kombinationen af alle disse faktorer vil være med til at udløse en stigning i Cofaces indikator for social og politisk risiko. Vi er virkelig nødt til at tage disse advarselstegn alvorligt: Valget i 2024 vil blive afholdt i en kontekst med øgede geopolitiske spændinger mellem de forskellige blokke, og de alliancefrie lande vil tage stilling fra sag til sag. Denne komplekse dynamik vil ikke kun give næring til populistiske tendenser og geopolitisk ustabilitet, men også bidrage til et globalt klima af usikkerhed og udbredt uro og utilfredshed. Dette årti ser ud til at indvarsle en ny fase med social og politisk risiko, og fremtiden ser allerede bekymrende ud," advarer Ruben NIZARD.

 

*BRICS: Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika..

**Saudi-Arabien, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Etiopien og Iran.

Forfattere og eksperter