Hvor forenet er Det Forende Kongerige? Protokollen om Nordirland og Nicola Sturgeons tilbagetræden

Storbritannien er i øjeblikket ude i politisk stormvejr, hvilket forværrer en allerede vanskelig økonomisk situation (Coface forudser et fald på 1 % i den britiske, BNP i 2023).

En overraskende opsigelse 

Skotlands førsteministers overraskende tilbagetræden for nylig fra kommer oven på forhandlinger ledet af den britiske premierminister om fremtiden for protokollen om Nordirland, som er den handelsaftale, der for øjeblikket betyder, at Nordirland fortsat er en del af EU's indre marked.

 

Spændinger over Nordirland-protokollen havde allerede givet udslag i et parlamentsvalg i Nordirland i maj 2022, efter at den daværende premierminister Paul Givan, som er en del af det konservative Democratic Unionist Party (DUP), var trådt tilbage i protest. Valget resulterede i, at det venstreorienterede parti, Sinn Féin, der støtter en irsk genforening, blev det største parti i Nordirland. Siden da har DUP boykottet Nordirlands lovgivende forsamling og dermed sat Nordirlands selvstyre ud af kraft.

 

Den britiske premierminister Rishi Sunak har sat løsningen af protokollen om Nordirland øverst på den politiske dagsorden, hvilket hans nylige rejse til Nordirland illustrerer.

 

I Skotland har uafhængighedstilhængeren og førsteminister Nicola Sturgeon (fra Scottish National Party, SNP) været under betydeligt politisk pres i de seneste måneder, især efter at den britiske højesteret har afgjort, at en folkeafstemning om skotsk uafhængighed ligger uden for det skotske parlaments beføjelser, og det betyder, at det vil kræve en aftale med det britiske parlament. Dette pres, kombineret med andre politiske problemer, førte til hendes beslutning om at træde tilbage. Der vil blive afholdt et valg for at vælge hendes efterfølger i marts 2023.

 

Politisk usikkerhed kan i sidste ende vise sig at forene kongeriget

Selvom det er observeret, at nationalismen – skotsk uafhængighed og irsk genforening – er vokset i Storbritannien efter Brexit, viser meningsmålinger fortsat, at skotterne er splittede, og Nordirland foretrækker stadig at være en del af Storbritannien. Uden et klart flertal er det usandsynligt, at der afholdes folkeafstemninger lige foreløbig. De seneste begivenheder kan være med til at ændre balancen og svække de nationalistiske tendenser: En modificeret Nordirland-protokol kan vise sig at være mere acceptabel for begge politiske lejre i Nordirland. En ny SNP-leder i Skotland kan også være med til at bryde det politiske dødvande. De nuværende favoritter, Kate Forbes og Humza Yousaf, har en nedtonet holdning til uafhængighed og ser ikke ud til at støtte ideen om en egentlig folkeafstemning.

Da Ursula von der Leyen og Rishi Sunak diskuterede protokollen den 27. februar, mente man, at der vil ske hurtige fremskridt, og at det på symbolsk vis kan blive løst inden langfredag, som falder den 7. april. Om et par måneder vil Det Forenede Kongerige måske være mere forenet, end det var året før, men det er ikke uden risiko, da det kræver indrømmelser fra alle sider – DUP, EU-skeptiske konservative og den nye SNP-leder – for at mindske de politiske spændinger på længere sigt.

Gå mere i dybden med den fulde landerisikovurdering

Se vores løsning